Doc.gr
Posted: Thursday, 05 September 2013
Η μέθοδος αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης- πρόγραμμα  DTS-TRITON

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ:

Η Οσφυαλγία  είναι το πρώτο αίτιο παραπόνων  των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες, προσβάλλοντας το 80% του πληθυσμού  μία φορά ή περισσότερες .  Τα  προβλήματα  της Οσφυϊκής Μοίρας συχνά σημαίνουν απώλεια  της κινητικότητας, υποχρεώνοντας σας  να αποβάλλετε από την καθημερινότητά σας, πράγματα και δραστηριότητες   που, πιθανόν ,δεν θα θέλατε να στερηθείτε. Οι  συνηθισμένες μέχρι τώρα μέθοδοι  θεραπείας  για προβλήματα που αφορούν τον Αυχένα και την Μέση είναι: παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή, κλασσική φυσικοθεραπεία, manual, βελονισμός, ξεκούραση στο κρεβάτι. Και εάν όλα αυτά αποτύγχαναν, προτείνεται χειρουργείο. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι το Σύστημα  DTS !!! Το DTS είναι ένα προηγμένο σύστημα παγκοσμίως για τη συντηρητική θεραπεία του εκφυλισμένου δίσκου ή της δισκοκήλης.  Το σύστημα DTS ανακουφίζει αποτελεσματικά από τον πόνο και τον κινητικό περιορισμό του, επιδρώντας στον τραυματισμένο και εκφυλισμένο δίσκο καθώς επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους δίσκους και αναστρέφει τις εκφυλιστικές αλλαγές  λόγω πίεσης στα νεύρα. Με το σύστημα DTS η ελεγχόμενη εφαρμογή αποσυμπίεσης βοηθά στην ελάττωση της πίεσης στους σπονδυλικούς δίσκους και διευκολύνει της εισροή οξυγόνου και συστατικών του κολλαγόνου (λόγω φαινομένου κενού) βελτιώνοντας την τροφικότητα του δίσκου. Με την επανάληψη των θεραπευτικών συνεδριών  ο πόνος κι ο μυϊκός σπασμός ελαττώνεται. Σε κλινικές μελέτες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι αυτή η θεραπεία είναι πέραν του 70% αποτελεσματική στην ανακούφιση του σπονδυλικού πόνου.   

ΦΑΣΗ Ι : ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ   Η θεραπεία αποσυμπίεσης σπονδυλικής στήλης πραγματοποιείται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κρεβάτι στο οποίο μπορείς να βρίσκεσαι σε ύπτια ή σε πρηνή θέση. Ο φυσίατρος ή ο βοηθός, ανάλογα με την πάθηση, σας τοποθετεί στην καλύτερη δυνατή θέση. Κατά την διάρκεια της θεραπείας θα παραμένετε πλήρως ενδεδυμένοι, θα αφαιρείτε μόνο την ζώνη σας και αντικείμενα από τις τσέπες σας. Τοποθετούνται γύρω σας ιμάντες για την καλύτερη σταθεροποίησή σας. Αυτό το σύστημα σταθεροποίησης επιτρέπει την  αποφόρτιση των δίσκων της σπονδυλικής στήλης από την έλξη που θα ασκηθεί. Η θέση στο κρεβάτι, οι ιμάντες και η γωνία της γενικής κατασκευής επιτρέπουν στον θεραπευτή να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον πάσχον σπονδυλικό δίσκο. Όταν αισθανθείτε άνετα στο DTS, το computer που ελέγχει τον προγραμματισμένο μηχανισμό της έλξης θα αρχίσει να ασκεί  ήπιες διατατικές δυνάμεις στo στοχευμένο σπονδυλικό επίπεδο της θεραπείας. Η δύναμη που εφαρμόζει το σύστημα DTS  μειώνεται περίπου κάθε  λεπτό κατά την διάρκεια της συνεδρίας. Ο χρόνος της Θεραπείας είναι συνήθως 15 λεπτά στις πρώτες μία-δύο συνεδρίες. Μετά ο χρόνος αυξάνεται από τον ειδικό ιατρό μέχρι το διάστημα των 30 λεπτών ανά συνεδρία. Οι  περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν μια ήπια και απαλή αίσθηση διάτασης στην μέση και τους γλουτιαίους. Tο DTS είναι μια απλή και άνετη διαδικασία και οι ασθενείς κατά την διάρκεια της θεραπείας έχουν μια αίσθηση ευφορίας, ανακούφισης και χαλάρωσης. Πολλοί μάλιστα από τους ασθενείς μπορεί και να αποκοιμηθούν. Η όλη διαδικασία συνοδεύεται από απαλή χαλαρωτική μουσική και γίνεται σε ήσυχο και απομωνομένο από τις υπόλοιπες θεραπείες περιβάλλον. Οι περισσότεροι φίλοι μας αισθάνονται σημαντική μείωση του πόνου από τις πρώτες κιόλας θεραπευτικές  συνεδρίες με το DTS. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η θεραπευτική πορεία έχει ολοκληρωθεί και ότι ο πόνος δεν θα ξαναεμφανιστεί (υποτροπιάσει) σ'αυτό το χρονικό διάστημα της θεραπείας. Κατά την διάρκεια της φάσης αυτής γίνονται συνεχείς μετρήσεις και αξιολογήσεις από τον ειδικό φυσίατρο, για βελτίωση των παραμέτρων ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς.

ΦΑΣΗ ΙΙ : Έλεγχος του Μυϊκού Συστήματος και ενίσχυσή του  
Οι περισσότεροι ασθενείς με πόνο στον αυχένα ή στην μέση έχουν δύο προβλήματα  που τους επιβαρύνουν: Μειωμένη ευκαμψία του αυχένα ή της οσφύος και μυική αδυναμία  Το εστιασμένο θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης  γίνεται με τη χρήση της ιατρικής μεθόδου Biofeedback πριν και μετά την Θεραπεία DTS . Το Biofeedback μας επιτρέπει να καταγράφουμε και ελέγχουμε την κίνηση της σπονδυλικής στήλης και να επαναφέρουμε τα φυσιολογικά πατέντα κίνησής της, βοηθώντας την νευρομυική επανεκπαίδευση των περιβαλλόντων μυών αυτής. Τώρα είναι η στιγμή που θα διδαχθείτε ασκήσεις εντός του ιατρείου οι οποίες θα επιτρέψουν να επανέλθει πλήρως η σπονδυλική σας στήλη. Το εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων  θα περιλαμβάνει ασκήσεις σταθεροποίησης και αντίστασης. Θα σας ζητηθεί να  επαναλάβετε το ίδιο πρόγραμμα και στο σπίτι και να μας ενημερώνετε αν σε κάποιες ασκήσεις έχετε πόνο για τροποποίηση. Οι ασκήσεις οι οποίες γίνονται στο σπίτι είναι το μυστικό για μια μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος και για ανακούφιση.   

Κλινικές ενδείξεις για την Θεραπεία Aποσυμπίεσης Σπονδυλικής Στήλης:
Αυχεναλγία ή Οσφυαλγία από πρόπτωση, προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και πίεση νευρικής ρίζας
Δισκογενής πόνος, λόγω αρθρίτιδας κι εκφύλισης του δίσκου
Αρθρικός πόνος, λόγω ανωμαλιών αρθρώσεων Facet
Εκφυλιστική σπονδυλο-αρθροπάθεια
Μειωμένη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης

Πόνος λόγω σπονδυλόλυσης/ ή και σπονδυλολίσθησης

Οσφυαλγία μη εξακριβωμένης αιτιολογίας
Οσφυαλγία μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη (Failed back surgery)






  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: